GÜLNAR - MERSİN
CUMHURİYET İLKOKULU’ nun TARİHÇESİ
Mersin’ in ilçelerinde biri olan Gülnar’ da, 1966 yılından önce ilçe merkezinde sadece Atatürk İlkokulu bulunmakta idi. Gülnar halkının ekonomik durumu, kırsal kesim olması ve arazinin yeterli olmaması nedeniyle okumaya karşı büyük isteği vardır. Halkın çoğunda bu durum görülmektedir. Bir devlet dairesinde memur olma duygu ve isteği şu an bile mevcuttur.
Ancak; Atatürk İlkokulu’ na uzaktan gelen öğrencilerin kışın gelip gitmelerinin zor olması nedeniyle, Sarıkavak Mahallesi’ nden ve Karaçam mevkiinden gelen veliler ve mahalle sakinleri evlerine daha yakın bir yerde okula ihtiyaç duyduklarından bugün kullanılan okulu yaptırmayı ve yapmayı düşünerek işe başlamıştır.
Bu işin öncülüğünü Gülnar’ ın Sütlüce (Zeyne) Kasabası’ ndan Dr. Şevket KILINÇ, yine Gülnar ilçesinden Ali Rıza BOZKURT, öğretmen Hüseyin KIRMIZI ve o yıllarda çalışmakta olan öğretmen İbrahim TAŞKIRAN yapmıştır. Okulu yaptırabilmek için, okul yaptırma derneği kurulmuştur. Dernek başkanlığına öğretmen İbrahim TAŞKIRAN seçilmiştir.
Okul yaptırmak için, yer olarak ekili dikili arazisi olan ve bugünkü Cumhuriyet P.İ.O.’ nun yerini Mehmet KONYA’ dan bağış niteliği taşıyan cüzi bir miktarla almışlardır. 3702 m2 olan bu yer tapu kayıtlarında mevcuttur. Kurulan dernek adına tapusu alınarak okul yapımına karar verilmiştir.
Dernek yönetimi ve öncülük edenler tapuyu Milli Eğitime teslim ederek okul yapımını devletin gerçekleştirmesini istemişlerdir.
İnşaatın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ nce bakanlığa teklif edilmemesi nedeniyle okul yapımına öncülük eden Dr. Şevket KILINÇ’ ın, o dönemin milletvekili olan kardeşi Celal KILINÇ da okul yapımını Ankara’ dan takip eder. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü nün yapılacak okullar listesinde bu okulun bulunmaması nedeniyle bakanlığa yapılan diğer okulların teklifini durdurarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ nden bu okulun da teklif edilmesini sağlar ve okulun yapımı projeye alınır.
1965 yılında alınan bu kararla okulun yapımına başlanır. 1966-1967 öğretim yılında okul, Cumhuriyet İlkokulu adı verilerek ve açılışı yapılarak öğretime başlar. İlkokulun müdürü İbrahim ÇAĞLAR’ dır ve o yıllardaki ilköğretim müdürü Ali BEYAZ’ dır.
Cumhuriyet İlkokulu müdürleri sırasıyla; İbrahim ÇAĞLAR, Mehmet YİĞİTOĞLU, Osman KANDEMİR, Mustafa KUNT, Eyüp IŞIK, Ramis ÜNAL, Eyüp ÜMİT, Fatih BURGUT ve Turgut ÖNGE, Veysel ÖZKAN, Ali TAŞ ve Necat YÜZBAŞIOĞLU’dur.
1966 yılından 1997-1998 öğretim yılına kadar ilkokul olarak eğitimini sürdürmüştür. İlköğretimin sekiz yıla çıkması nedeniyle bu öğretim yılında Cumhuriyet İlköğretim Okulu olmuştur. 1998-1999 öğretim yılında biten pansiyon binasının okula bağlanması ile pansiyonlu ilköğretime geçilmiş ve okulun adı Cumhuriyet Pansiyonlu İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.
1998-1999 öğretim yılına kadar tek katlı olan okula ek bina yapılarak 7 derslik ilave edilmiştir.
Okulun açılışından bugüne iyi bir eğitim öğretim verilmiş olup, okulu bitirenler arasında çok sayıda yüksek okul ve üniversite mezunları vardır.
30 Mart 2000 yılında okul kooperatifi kurulmuştur.Okulumuz 2012-2013Eğitim Öğretim yılından itibaren CUMHURİYET YATILI BÖLGE ORTAOKULU ismini almıştır.Ayrıca ilkokul kısmı aynen devam etmektedir.Fakat ilkokul kısmı 2012-2013 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren CUMHURİYET İLKOKULU olarak ayrılmıştır.
15/10/2017
Necat YÜZBAŞIOĞLU
Müdür